Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

H Μεσογειακή Φώκια Monachus monachus..


Η Μεσογειακή φώκια είναι δείκτης υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μέρος της πλούσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας..
Στα ελληνικά νερά φιλοξενείται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της, που υπολογίζεται περίπου στα 250 με 300 άτομα..
Όσο υπάρχει η Monachus monachus στα ελληνικά νερά, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι θάλασσες μας είναι από τις πιο υγιείς και καθαρές στον κόσμο...
Η Monachus monachus είναι από τα μεγαλύτερα είδη φωκών στον κόσμο.

Έχει μήκος γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 300 κιλά.

Μπορεί να φτάσει σε ηλικία τα 45 χρόνια
Οι Μεσογειακές φώκιες τρέφονται κυρίως με ψάρια, αστακούς και χταπόδι.
Το σχήμα του σώματος της είναι ατρακτοειδές έτσι ώστε να διευκολύνει την κίνηση της μέσα στο νερό και τα άκρα της έχουν σχήμα πτερυγίων.
Στο κεφάλι της έχει μακριά μουστάκια που χρησιμεύουν ως αισθητήρια όργανα
Δεν έχει εξωτερικά αυτιά, αλλά μικρές ακουστικές οπές

Το δέρμα της καλύπτεται από κοντό τρίχωμα μήκους μισού εκατοστού με πιο συνηθισμένα χρώματα το μαύρο, το σκούρο καφέ ή γκρίζο στη πλάτη ενώ στην κοιλιά το ανοικτό γκρίζο
Συχνά, έχει εμφανή σημάδια στο δέρμα της πλάτης της από γρατσουνιές και παλιές πληγές. Τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά διευκολύνουν στην αναγνώριση των ατόμων ενός πληθυσμού.


Οι κυριότερες απειλές για το είδος είναι ο κατακερματισμός και η αλλοίωση των βιοτόπων, η αυξημένη θνησιμότητα λόγω ηθελημένης θανάτωσης και η αυξημένη θνησιμότητα από την παγίδευση σε δίχτυα.
Η Μεσογειακή φώκια θεωρείται από την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) ως είδος άμεσα απειλούμενο με εξαφάνιση.


Για το λόγο αυτό, το είδος προστατεύεται νομοθετικά σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο.


 Ας προστατέψουμε αυτό το απειλούμενο είδος....
Όποις θέλει να βοηθήσει άμεσα ας μπεί στο επισημο site προστασίας της Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, Mom, http://www.mom.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου